Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (2024)

Table of Contents
Tot zondag! Verlenging deed Lang denken aan WK-duel met Argentinië: 'We namen weer gas terug Zelfkritische De Jong: 'Modric was heel goed, maar dat is hij meestal' Koeman onder de indruk van Kroaten: 'Die speel je niet van kastje naar muur' Gakpo zag sterk Kroatië: 'Maar wij hadden deze wedstrijd kunnen winnen' Samenvatting Nederland - Kroatië Modric is niet kapot te krijgen Aké van bierdouche naar koude douche: 'Grote teleurstelling' Reactie 'trotse' en 'teleurgestelde' aanvoerder Van Dijk: 'Gevochten als leeuwen' Lees hier het wedstrijdverslag Afgelopen: Kroatië neemt in verlenging definitief afstand van Oranje NED - KRO | 116' DOELPUNT KROATIË NED - KRO | 113' Nederland blijft in leven NED - KRO | 110' Enorme kans voor Lang NED - KRO | Nog een kwartier voor nieuwe gelijkmaker NED - KRO | Eerste helft verlenging zit erop NED - KRO | 102' Bijna eigen doelpunt De Jong NED - KRO | 98' DOELPUNT KROATIË We gaan verlengen NED - KRO | Er is voor derde keer afgetrapt NED - KRO | 90+6' DOELPUNT NEDERLAND NED - KRO | 90+5' Weer mogelijkheid voor Nederland NED - KRO | 90+1' Kans Gakpo NED - KRO | 90' Zes minuten blessuretijd NED - KRO | 85' Daar is ie weer, het briefje van Koeman NED - KRO | 82' Oranje probeert het NED - KRO | 73' Koeman grijpt gelijk in NED - KRO | 72' DOELPUNT KROATIË NED - KRO | 68' Kans Gakpo NED - KRO | 63' Weghorst voor Simons NED - KRO | 55' DOELPUNT KROATIË NED - KRO | 54' Penalty Kroatië NED - KRO | 48' Kramaric gevaarlijk De bal rolt weer Rust in Rotterdam NED - KRO | 40' Het wordt feller, gele kaart De Jong NED - KRO | 34' DOELPUNT NEDERLAND NED - KRO | 31' Knal Koopmeiners NED - KRO | 30' Weer een corner voor Kroatië NED - KRO | 23' Aké komt goed weg NED - KRO | 18' Kovacic krijgt geeld Hup Holland Hup NED - KRO | 9' Nederland voor het eerst gevaarlijk Wedstrijd zien? NED - KRO | We zijn begonnen Kroaten zijn goed vertegenwoordigd Van Hooijdonk over aanstelling Steijn: 'Pure paniek' Koeman voor de wedstrijd: 'Spanning' Eerste struikelpartij Nederland De Jong vs Modric Opstelling Kroatië | Perisic lijkt Malen te moeten afstoppen Geen enkele Ajacied aan de aftrap Zeldzaamheid: drie Feyenoorders in de basis Opstelling Nederland | Met Geertruida, Koopmeiners en Wieffer Heracles strikt oud-international Willems Aké frisser dan Grealish Het moet anders dan Jong Oranje het deed Koeman over trainen op penalty's 'Koele kikker' Vlasic Bijlow onder de lat, De Ligt geblesseerd Tweede interlandperiode in tweede tijdperk Koeman Welkom!

liveblog

NOS VoetbalAangepast

Oranje kan zich plaatsen voor de finale van de Nations League, die zondag in de Kuip gespeeld wordt. De wedstrijd van vanavond wordt ook in Rotterdam gespeeld. Kroatië is de tegenstander.

Spanje en Italië gaan morgen in Enschede uitmaken wie de andere finalist wordt.

• Afgelopen: Nederland - Kroatië (2-4)

Klik hier voor de livestream met hoogtepunten.

Via deze stream kan je ook makkelijk terugspoelen naar de hoogtepunten.

liveblog gesloten

Tot zondag!

Een lange maar boeiende avond zit erop. Op zondag zijn we er weer. Dan speelt Nederland om 15.00 uur in Enschede tegen de verliezer van Spanje-Italië. Deze halve finale wordt op donderdag om 20.45 eveneens in Enschede gespeeld.

De winnaar van die wedstrijd speelt op zondagavond (20.45 uur) in de Kuip tegen Kroatië.

Zien we dan opnieuw een uitblinkende Modric of wel een keer weer Hollands glorie? Het is allemaal via het liveblog te volgen. Tot dan.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (1)

Verlenging deed Lang denken aan WK-duel met Argentinië: 'We namen weer gas terug'

Zelfkritische De Jong: 'Modric was heel goed, maar dat is hij meestal'

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (2)

Koeman onder de indruk van Kroaten: 'Die speel je niet van kastje naar muur'

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (3)

Gakpo zag sterk Kroatië: 'Maar wij hadden deze wedstrijd kunnen winnen'

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (4)

Gakpo zag sterk Kroatië: 'Maar wij hadden deze wedstrijd gewoon kunnen winnen'

Samenvatting Nederland - Kroatië

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (5)

Bekijk de samenvatting van Nederland - Kroatië

Modric is niet kapot te krijgen

De vergelijking tussen wijn en Luka Modric is vaker gemaakt, maar blijft opgaan. Hoe ouder, hoe beter. Luka Modric was vanavond opnieuw de regisseur van de Kroatische ploeg. Hij bekroonde zijn sterke optreden met een doelpunt en een publiekswissel. Ook de Nederlandse supporters zien dat de kwaliteit afspat van de middenvelder van Real Marid en gaven een blijk van waardering.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (6)

Modric (37) niet kapot te krijgen: 'Of je mijn paspoort mag zien. Nee waarom?'

Aké van bierdouche naar koude douche: 'Grote teleurstelling'

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (8)

Reactie 'trotse' en 'teleurgestelde' aanvoerder Van Dijk: 'Gevochten als leeuwen'

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (9)

Teleurgestelde Van Dijk: 'Gevochten als leeuwen, maar je ligt eruit'

Lees hier het wedstrijdverslag

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd de finale van de Nations League te bereiken. In De Kuip boog Oranje in een enerverend gevecht na verlenging voor Kroatië: 2-4....

• Oranje mist finale Nations League na Kroatische genadeklap in verlenging

Afgelopen: Kroatië neemt in verlenging definitief afstand van Oranje

De wedstrijd is afgelopen. Het wordt 2-4. De Kroaten waren net iets te geslepen voor de Nederlanders.

Kroatië speelt zondag weer in de Kuip. Dan neemt de ploeg het op tegen de winnaar van Spanje - Italië. Die halve finale wordt morgen in Enschede gespeeld.

Nederland speelt zondag in Enschede om de derde plek.

NED - KRO | 116' DOELPUNT KROATIË

Kroatië krijgt voor de tweede keer vanavond een strafschop. Vedette Luka Modric staat dit keer achter de bal en schiet ook raak.

NED - KRO (2-4)

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (11)

Modric maakt einde aan Nederlandse hoop: 4-2 vanaf elf meter

NED - KRO | 113' Nederland blijft in leven

Een enorme kans voor de Kroaten. Pasalic schiet de bal van dichtbij op de lat. Nederland hanteert de oude tactiek weer, want Virgil van Dijk meldt zich weer voorin. Dit heeft tot nu toe nog niet het gewenste effect,

NED - KRO (2-3)

NED - KRO | 110' Enorme kans voor Lang

Noa Lang had Rotterdam nog heter kunnen maken, maar doet dit niet. Hij kan de rebound van een schot van Steven Bergwijn vanuit kansrijke positie niet in het doel krijgen.

NED - KRO | Nog een kwartier voor nieuwe gelijkmaker

De wedstrijd begint weer, nadat Koeman zijn manschappen heeft toegesproken. Er is ook wat tactisch omgezet. Tyrell Malacia en Marten de Roon vervangen Nathan Aké en Cody Gakpo.

NED - KRO | Eerste helft verlenging zit erop

Scheidsrechter Kovacs fluit de eerste helft van de verlenging op een opmerkelijk moment af. Nederland was immers in de aanval. De ploeg van Koeman moet zelf ook in de spiegel kijken. Het komt nog niet zo voor de dag als in de laatste tien minuten van de reguliere speeltijd.

Misschien kan Koeman het oude briefje er weer bij pakken. Het kan ook zijn dat assistent Erwin Koeman al naar de tekentafel is gestuurd voor een nieuw exemplaar.

NED - KRO | 102' Bijna eigen doelpunt De Jong

Oppassen Nederland. Frenkie de Jong glijdt een voorzet bijna in het eigen doel. Het lijkt er nog niet op dat het plan van voor de verlenging weer in werking is getreden.

NED - KRO | 98' DOELPUNT KROATIË

Kroatië komt opnieuw op voorsprong. Invaller Bruno Petkovic draait weg bij Frenkie de Jong, probeert het van afstand en schiet de bal net langs de vingertoppen van Justin Bijlow. Misschien had de Feyenoord-doelman de bal wel kunnen hebben.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (12)

Kroatië in verlenging toch weer op voorsprong: Petkovic maakt 3-2

We gaan verlengen

Na een matige tweede helft en een goed slotoffensief van Nederland moet er verlengd worden.

NED - KRO (2-2)

NED - KRO | Er is voor derde keer afgetrapt

De wedstrijd duurt nog minstens een halfuur. We gaan bekijken wat nu het strijdplan van Oranje is. De laatste keer dat Nederland ging verlengen was tegen Argentinië op het WK in Qatar. Na de heroïsche gelijkmaker van Weghorst zakte Oranje in. Misschien dat de aanval nu gezocht blijft worden.

NED - KRO | 90+6' DOELPUNT NEDERLAND

Het briefje van Koeman heeft effect! De bal wordt erin gepompt, teruggekopt en belandt voor de voeten van Noa Lang. Hij schiet zeer beheerst raak.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (13)

Lang scoort in laatste minuut en zorgt voor verlenging bij Nederland-Kroatië

NED - KRO | 90+5' Weer mogelijkheid voor Nederland

Nederland perst er een slotoffensief uit. De bal wil er voorlopig nog niet in. Al is Nederland wel gevaarlijk.

NED - KRO (1-2)

NED - KRO | 90+1' Kans Gakpo

Cody Gakpo heeft de gelijkmaker op de schoen, maar raakt de bal niet helemaal lekker. De bal gaat naast het doel.

NED - KRO | 90' Zes minuten blessuretijd

Nederland heeft nog zes minuten om te scoren. Het spel lag net even stil vanwege licht letsel bij de Kroaten.

NED - KRO | 85' Daar is ie weer, het briefje van Koeman

Noa Lang komt in het veld voor Denzel Dumfries. De aanvaller van Club Brugge overhandigt een briefje aan Frenkie de Jong. De vorige keer dat Koeman en zijn staf een briefje afleverden bij de spelers liep het goed af. Nederland maakte toen in de slotfase gelijk tegen Duitsland (2-2). Laten we hopen op zo'n scenario.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (14)

'Briefje' is terug: Koeman geeft spelers Oranje instructies voor slotfase

NED - KRO | 82' Oranje probeert het

Het in blauw gehulde Oranje probeert het wel, maar kan Kroatië nog niet echt onder druk zetten. De pot dichthouden kunnen de Kroaten wel.

Bondscoach Dalic heeft Josip Stanisic en Nikola Vlasic gebracht voor Josip Juranovic en Ivanusec.

NED - KRO | 73' Koeman grijpt gelijk in

Ondertussen heeft Koeman Wieffer en Malen eruit gehaald. In het veld komen Georginio Wijnaldum en Steven Bergwijn

NED - KRO | 72' DOELPUNT KROATIË

Daar is de voorsprong voor Kroatië. Pasalic kan de bal tussen drie Nederlanders binnenschieten. Luka Ivanusec kan ook wel vrij gemakkelijk een voorzet afleveren.

Het doelpunt van de Kroaten komt niet uit de lucht vallen. Ze waren even daarvoor ook al gevaarlijk.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (15)

Nederlands elftal in de problemen: Pasalic zet Kroatië op 2-1

NED - KRO | 68' Kans Gakpo

Een voorzet van Malen belandt bij Gakpo. Hij haalt uit, maar doet dat veel te zacht. De bal komt in de handen van Kroatië-doelman Dominik Livakovic terecht.

NED - KRO (1-1)

NED - KRO | 63' Weghorst voor Simons

Daar is de eerste wissel van de wedstrijd. Spits Wout Weghorst lost Xavi Simons af. Cody Gakpo zal nu meer vanaf de linkerkant gaan opereren.

NED - KRO | 55' DOELPUNT KROATIË

Andrej Kramaric benut heel koeltjes de strafschop. Justin Bijlow duikt vrij vroeg naar de andere hoek. De stand is weer gelijk.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (16)

Kroatië weer op gelijke hoogte met Oranje door penalty Kramaric

NED - KRO | 54' Penalty Kroatië

Kroatië krijgt een penalty. Cody Gakpo laat zich verrassen en pakt in een reflex Luka Modric beet in het strafschopgebied. Het is licht, maar scheidsrechter Kovacs kan dit niet laten lopen.

De penalty komt na een stormachtige fase van Kroatië.

NED - KRO (1-0)

NED - KRO | 48' Kramaric gevaarlijk

Daar is misschien wel de grootste kans voor de Kroaten in deze wedstrijd. Luka Modric speelt Andrej Kramaric prachtig aan met de buitenkant van de voet. De spits stormt op het doel af, maar schiet naast.

Nederland behoudt de voorsprong.

De bal rolt weer

De tweede helft van Nederland - Kroatië is van start gegaan. Er is niet gewisseld.

Rust in Rotterdam

Scheidsrechter Istvan Kovacs heeft gefloten voor de rust. Nederland ging gedurende de eerste helft steeds beter spelen en kwam ruim tien voor rust op voorsprong. Gespeeld is het nog lang niet, want Kroatië toont zich een taaie tegenstander.

NED - KRO | 40' Het wordt feller, gele kaart De Jong

Kroatië laat het er niet bij zitten. Er ontstaat hierdoor een gepeperd potje, al blijft het nog wel binnen de grenzen. Frenkie de Jong heeft in het heetst van de strijd een gele kaart gekregen.

NED - KRO | 34' DOELPUNT NEDERLAND

Oranje komt op voorsprong. Donyell Malen mag redelijk vrij uithalen in het strafschopgebied en doet dat ook. Hij krijgt de bal van Mats Wieffer en schiet de bal keurig in de hoek.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (17)

Malen schiet Nederlands elftal op voorsprong tegen Kroatië

NED - KRO | 31' Knal Koopmeiners

Het spel golft op en neer. Nu kan Koopmeiners uithalen. Hij schiet over. De wedstrijd staat niet bol van de kansen, het spel is ook niet uitmuntend en toch is het wel vermakelijk. Het zal de spanning zijn.

NED - KRO (0-0)

NED - KRO | 30' Weer een corner voor Kroatië

Hoewel het droog is in Nederland, regent het hoekschoppen voor Kroatië, Ze hebben al vijf corners mogen nemen.

Ze hebben die, gelukkig voor Oranje, niet weten te verzilveren.

NED - KRO | 23' Aké komt goed weg

Ai, Mario Pasalic voert een omhaal uit en zijn voeten komen daarbij keihard in het gezicht van Nathan Aké terecht. Het loopt goed af voor de Nederlander, al zag het er eerst niet goed uit.

Pasalic krijgt geel. De tweede kaart voor de Kroaten. Er is nog niet gescoord.

NED - KRO | 18' Kovacic krijgt geeld

De eerste kaart van deze wedstrijd komt op naam van Mateo Kovacic. Hij krijgt de prent na een overtreding op Mats Wieffer. Even daarna kan Xavi Simons gevaarlijk worden.

Er zijn nog geen grote kansen gecreëerd, maar het is wel boeiend. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd.

Hup Holland Hup

Er zitten natuurlijk ook voldoende Nederlandse fans in het stadion. Dat is logisch, want de temperatuur is aangenaam. Al zullen sommige fans het wel warm hebben...

Sla de carrousel over

• Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (18)

Reuters

• Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (19)

Reuters

NED - KRO | 9' Nederland voor het eerst gevaarlijk

Donyell Malen breekt gevaarlijk door. Hij sleept er een corner uit. In de openingsfase was Kroatië iets scherper, maar dit leidde niet tot grote kansen.

Wedstrijd zien?

NED - KRO | We zijn begonnen

Het Wilhelmus en Lijepa naša domovino (ons mooie vaderland) hebben geklonken, dus er kan gevoetbald worden.

Kroaten zijn goed vertegenwoordigd

Er zitten ongeveer 14 duizend Kroaten in de Kuip. Oké, het is geen WK of EK, maar we kunnen gerust zeggen dat de Nations League leeft.

• Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (20)

ANP

• Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (21)

Reuters

• Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (22)

Reuters

Van Hooijdonk over aanstelling Steijn: 'Pure paniek'

In de voorbeschouwing op de wedstrijd gaat het ook nog over Maurice Steijn, de nieuwe trainer van Ajax. Van Hooijdonk en Steijn kennen elkaar van NAC Breda en hebben toen niet per se een goede band met elkaar opgebouwd.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Van Hooijdonk scepsis heeft bij de aanstelling van de Amsterdammers. "Pure paniek"

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (23)

Van Hooijdonk over aanstelling Steijn bij Ajax: 'Pure paniek in Amsterdam'

Koeman voor de wedstrijd: 'Spanning'

Ronald Koeman zegt tegen verslaggever Jeroen Stekelenburg dat hij het liefst met Matthijs de Ligt had gespeeld. Bij afwezigheid van hem verkiest de bondscoach Lutsharel Geertruida boven Jurriën Timber. Vanwege zijn multifunctionaliteit. De Feyenoorder kan makkelijk inschuiven op het middenveld, zegt de bondscoach.

Ook vestigt Koeman zijn hoop op de voorste drie. "Zij zijn in principe sneller dan de vier verdedigers van Kroatië."

Koopmeiners is de meest aanvallende middenvelder volgens de bondscoach.

Koeman geeft toe dat de wedstrijd hem wel spanning oplevert.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (24)

Koeman ziet kans tegen Kroatië: 'Onze aanval is sneller dan hun verdediging'

Eerste struikelpartij Nederland

Virgil van Dijk struikelt bijna op de weg naar het stadion. Hij vervolgt uiteindelijk vrij soeverein zijn toch. Laat dit een voorbode zijn voor vanavond.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (25)

Oranje-aanvoerder Van Dijk struikelt bijna vlak voor Kroatië

De Jong vs Modric

Oneindig tegen een muurtje trappen. Het was een van de wijze lessen van Johan Cruijff om de bal beter te beheersen.

Sommige kinderen hoef je dat niet uit te leggen. Die doen dat uit zichzelf. Frenkie de Jong deed het tegen de muur van de garage van de buurman achter zijn ouderlijk huis in de Beatrixstraat in Arkel. Luka Modric deed het ontelbare keren tegen een hotelmuur in de Kroatische kustplaats Zadar, tijdens de oorlog in Joegoslavië.

Tot meesters van de bal groeiden ze uit. De Jong en Modric komen elkaar zometeen tegen op het veld.

• Een dubbele portie Cruijff in De Kuip vanavond: De Jong tegen Modric

Opstelling Kroatië | Perisic lijkt Malen te moeten afstoppen

De Kroatische bondscoach Zlatko Dalic stuurt de volgende elf namen het veld. Ivan Perisic, die we als aanvallend ingestelde speler kennen, moet zeer waarschijnlijk als linksback gaan spelen. Hij moet dus de in vorm verkerende Donyell Malen zien af te stopen.

Eerder was al duidelijk WK-uitblinker Josko Gvardiol niet bij de selectie van de Kroaten zit. De centrale verdediger kampt met een buikwandblessure.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (28)

Modric: 'Trots op vergelijking met Cruijff, genot tegen Frenkie te spelen'

Geen enkele Ajacied aan de aftrap

Er staat geen enkele Ajacied in de basis. De laatste keer dat dit gebeurde was precies een jaar geleden. Op 14 juni 2022 boekte Nederland in de Kuip een 3-2 overwinning op Wales.

Zeldzaamheid: drie Feyenoorders in de basis

Tijdens het WK van 2014 stonden er voor het laatst (minimaal) drie Feyenoorders in de basis bij Oranje bij een wedstrijd om 'het echie'. Dit was bij de gewonnen troostfinale van het WK in Brazilië. Het gastland werd toen met 3-0 verslagen.

Toen startten Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Jordy Clasie. Zij zijn nu allemaal niet van de partij.

De laatste oefeninterland met drie Feyenoorders in de basis was in mei 2017. Tegen Marokko (2-1 winst) stonden Tonny Vilhena, Jens Toornstra en Steven Berghuis aan de aftrap.

Opstelling Nederland | Met Geertruida, Koopmeiners en Wieffer

Bondscoach Ronald Koeman kiest voor de volgende elf namen. Hij verkiest dus Lutsharel Geertruida boven Jurriën Timber. Het middenveld bestaat uit Frenkie de Jong, Mats Wieffer en Teun Koopmeiners. Georginio Wijnaldum en Marten de Roon beginnen dus op de bank.

Die laatste twee worden vergezeld door Wout Weghorst, want Cody Gakpo staat in de spits.

Heracles strikt oud-international Willems

Heracles Almelo heeft zich versterkt met 22-voudig international Jetro Willems. De 29-jarige linksback tekent een eenjarig contract met optie tot een extra seizoen. Hij werd in februari door FC Groningen vastgelegd in een poging van de noorderlngen om degradatie te voorkomen. Dat lukte niet. Met Heracles, de kampioen van de eerste divisie, blijft Willems alsnog op eredivisieniveau actie.

"Met Willems trekken we een zeer gelouterde speler aan", aldus technische directeur Nico-Jan Hoogma. "Jetro is een 22-voudig international, hij heeft zich bewezen op het hoogste niveau en zijn ervaring geeft onze selectie een boost richting het nieuwe seizoen in de Eredivisie."

Willems doorliep de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam en speelde daarna voor PSV, Eintracht Frankfurt, Newcastle United, Greuther Fürth en FC Groningen. Hij was in 2012 actief op het EK met Oranje.

Aké frisser dan Grealish

Nathan Aké en Denzel Dumfries speelden afgelopen zaterdag in de finale van de Champions League tegen elkaar. Aké won met Manchester City van het Internazionale van Dumfries (1-0). Vanavond spelen ze met elkaar.

Voor Aké was het de afgelopen dagen feest dus. Hij heeft zich waarschijnlijk niet zo laten gaan als City-teamgenoot Jack Grealish, die zich flink tegoed deed aan spiritualia, want de Nederlander oogde aardig fris tijdens zijn ontvangst bij zijn Oranje-ploeggenoten.

Grealish zal zich wat minder fit voelen.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (29)

Champions League-winnaar Aké krijgt applaus van Oranje-spelers

• Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (30)

ANP

• Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (31)

ANP

• Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (32)

ANP

Het moet anders dan Jong Oranje het deed

Het is voor het 'grote' Oranje te hopen dat het geen voorbeeld neemt aan Jong Oranje. Het team van bondscoach Erwin van de Looi wist de laatste oefenwedstrijd voor de start van het Europees Kampioenschap niet te winnen. In Oostenrijk werd het 0-0 tegen Japan.

• Jong Oranje speelt laatste oefenduel voor EK gelijk tegen Japan
Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (34)

Van de Looi zag 'goede en mindere dingen' bij Jong Oranje: 'Veel informatie'

Koeman over trainen op penalty's

Een kleine geruststelling. De spelers van Oranje hebben getraind op penalty's. Toch zal dit volgens bondscoach Ronald Koeman niet al te veel effect hebben. Een spannende wedstrijdsituatie kun je immers niet nabootsen.

Ook heeft Oranje op het WK aan den lijve ondervonden dat trainen op penalty's niet altijd het gewenste resultaat oplevert.

Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (35)

Koeman miste nooit penalty: 'Train wat je wil, moment kun je niet trainen'

'Koele kikker' Vlasic

Het kan vanavond zomaar eens op strafschoppen uitdraaien. Het is dan voor Nederland te hopen dat het vanavond zelfs te warm is voor 'koele kikker' Nikola Vlasic. De Kroaat schoot op het WK in Qatar in de strafschoppenserie feilloos raak tegen Japan en Brazilië.

• 'Koele kikker' Vlasic wilde nooit Blanka's broertje genoemd worden: 'En dat is gelukt'
Oranje speelt zondag om derde plek Nations League • Kroatië naar finale (37)

Stalen zenuwen: Vlasic twijfelt niet bij eerste strafschop in kwartfinale tegen Brazilië

Bijlow onder de lat, De Ligt geblesseerd

Justin Bijlow staat vanavond onder de lat bij Oranje. Dit verklapte bondscoach Ronald Koeman gisteren al. Ook zei hij dat Denzel Dumfries en Nathan Aké fit genoeg zijn om te spelen.

Beide spelers speelden zaterdag namens hun clubs Internazionale en Manchester City nog in de finale van de Champions League, die door de Engelsen met 1-0 werd gewonnen.

• Bondscoach Koeman: 'Bijlow keept, Aké en Dumfries kunnen spelen tegen Kroatië'

Tweede interlandperiode in tweede tijdperk Koeman

Bondscoach Ronald Koeman begon in maart aan zijn tweede tijdperk als bondscoach van Oranje. Een onverdeeld succes was die eerste interlandperiode nog niet. Nederland werd in de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Frankrijk afgedroogd (0-4) en een paar dagen later werd dwergstaat Gibraltar met 'maar' 3-0 verslagen.

Koeman was toen ook zeer ontevreden. "We zullen ons absoluut moeten verbeteren. Ik ben best wel geschrokken van momenten in wedstrijden", zei de bondscoach toen.

• Werk aan de winkel voor geschrokken Koeman: 'Het is mij niet meegevallen'

Welkom!

Goedenavond. Nederland probeert zich straks in de Kuip te plaatsen voor de finale van de Nations League. Om 20.45 uur is Kroatië de tegenstander. De wedstrijd is via dit blog te volgen.

Handig voor bij een zomerse wandeling, een bezoekje aan het terras of een avond in de tuinstoel.