Robert Bell van Kool & the Gang: 'Toen de astronauten de ruimte in gingen, speelden ze Celebration' (2023)

IHet was na een optreden in Frankrijk een paar jaar geleden dat Robert 'Kool' Bell een onwaarschijnlijk zakelijk voorstel kreeg. “De promotor kwam naar me toe en zei: ‘Luister, je concerten zijn uitverkocht – hoe zou je het vinden om flessen champagne te verkopen tijdens je shows?’ Ik zei: ‘Nou, hoeveel van mijn fans willen een fles champagne na een concert? Ze willen T-shirts en petten, dat soort dingen,'' haalt hij zijn schouders op. 'Toen zei hij dat hij het echt in de schappen wilde krijgen, zoals Dom Pérignon en Cristal. Hij wilde me meenemen naar d’Epernay, naar Reims – de Champagnestreek. Dus ik ging erheen en we maakten Le Kool-champagne. De naam,' voegt hij eraan toe, 'heeft die Franse sfeer.'

Ik had niet gedacht dat ik Premier Crus, terroir en de lopende plannen om de grenzen van de Champagne-regio te herzien, zou bespreken toen ik aankwam in Bell's hotel in Docklands, Londen. Toch zegt er iets over: iemand was bereid om 40 jaar na het commerciële hoogtepunt van de band een champagne van het merk Kool & the Gang op de markt te brengen, wat veel zegt over de onsterfelijkheid van hun hits.

Robert Bell van Kool & the Gang: 'Toen de astronauten de ruimte in gingen, speelden ze Celebration' (1)

De beroemdste van het stel, 1980's Celebration, was niet alleen een wereldwijd succes op de hitlijsten - het leek al snel een onveranderlijk feit van het leven te worden. Terwijl je dit leest, kun je garanderen dat er ergens ter wereld een bruiloft of een verjaardag of een sportoverwinning plaatsvindt waar het wordt gespeeld. Ladies' Night uit 1979 en Get Down on It uit 1981 zijn slechts marginaal minder alomtegenwoordig: decennia na hun release zijn het nog steeds het soort nummers waarvan iedereen het refrein lijkt te kennen, of ze willen of niet.

Hun blijvende roem betekent dat de huidige iteratie van Kool & the Gang - met Bell, nu 72, en drummer George "Funky" Brown de enige overgebleven originele leden - net een nieuw album heeft uitgebracht en nooit naar optredens wil: Bell is tijdelijk gevestigd in Londen terwijl de band hun gebruikelijke ronde van de Britse zomershows speelt. Maar het betekent ook dat die nummers de rest van het oeuvre van Kool & the Gang vaak overschaduwen en inderdaad een verhaal dat complexer is dan hun imago als eeuwige brengers van pop-disco-vreugde doet vermoeden.

Toen Bell's broer Ronald, de belangrijkste songwriter van de band,overleden in 2020, je kon niet bewegen op sociale media voor mensen die suggereerden dat je luisterde naar Jungle Boogie of Summer Madness als voorbeelden van het hardere, diepere merk funk dat ze in de vroege jaren 70 verkochten. Maar dat is nog niet de helft. Om te beginnen begonnen ze niet als een funkband, maar als de Jazziacs, wiens naam hun onderstreepteJohn ColtraneEnKanonskogel Adderley-geïnspireerd geluid: een erfenis, zegt Bell, van hun jeugd. “Mijn vader, hij was een Top 5 vedergewicht, een Golden Gloves-kampioen uit Cleveland, Ohio, die naar New York ging. Hij verbleef in een flatgebouw waar Thelonious Monk woonde, dus hij kende hem. Hij vocht tegen veel Cubaanse strijders vóór de sancties tegen Cuba, dus ging hij naar Havana met Dizzy Gillespie en al die jongens. toen was er een sportschool op 65th en 2nd Avenue waar hij trainde. Miles Davis wilde bokser worden, dus hij zou naar de ring komen en met mijn vader willen sparren, maar mijn vader zei: 'Miles, dat wil ik niet met jou doen, want als ik je verkeerd sla en breek je lip, je hebt misschien geen carrière!'”

Davis' embouchure werd gered, maar de invloed van jazz bleef doordringen in het geluid van Kool & the Gang lang nadat ze naar funk waren overgeschakeld: ze waren nog steeds gewend om nummers te schrijven die dingen als I Remember John W Coltrane heetten, of om Sombrero Sam van Charles Lloyd te coveren.

Robert Bell van Kool & the Gang: 'Toen de astronauten de ruimte in gingen, speelden ze Celebration' (2)

Het was zelfs niet helemaal duidelijk wat de vroege Kool & the Gang dachten dat ze aan het doen waren. Ze hadden geen zanger; Bell zegt dat hun liefde voor complexe percussieve lijnen ertoe leidde dat "sommige mensen dachten dat we een Spaanse band waren"; hetzelfde album met hun John Coltrane-eerbetoon bevatte ook een spelpoging om funk te combineren met country en western (zoals op Country Junky uit 1972) te midden van de door James Brown beïnvloede trainingen. Het was boeiend maar chaotisch eclectisch en uiteindelijk besloot hun platenlabel om doortastende maatregelen te nemen.

“Ze vertelden ons dat er een grote plaat was genaamd Soul Makossa van Manu Dibango en ze wilden dat we samenwerkten met de producer van dat nummer. We hadden een ontmoeting met hem, maar we voelden het niet. We stonden met onze rug tegen de muur, dus boekten we tijd in deze oefenstudio in SoHo – we gingen rond acht uur 's ochtends naar binnen en toen we om middernacht klaar waren, hadden we Funky Stuff, Jungle Boogie en Hollywood Swinging gemaakt, allemaal op dezelfde dag. Dat is wat de zaken voor ons omdraaide: het waren allemaal grote hits, het volgende album werd goud.”

Robert Bell van Kool & the Gang: 'Toen de astronauten de ruimte in gingen, speelden ze Celebration' (3)

Maar het succes duurde niet lang: de komst van het discotijdperk bracht een van de meer onverklaarbare intermezzo's in de carrière van Kool & the Gang met zich mee. Ze verlegden hun geluid opnieuw en verzekerden zich van een plek op het grootste album van die tijd, de soundtrack van Saturday Night Fever, met Open Sesame. Maar ondanks de bekendheid op een 40 miljoen verkocht album, flopten hun eigen discoplaten smadelijk.

Toen, nog onverklaarbaarder, toen de discoboom neerstortte en de carrières van grootheden als Chic meenam, werd Kool & the Gang plotseling enorm, met een reeks singles die precies als disco klonken. Bell denkt dat het te danken was aan het feit dat Kool & the Gang uiteindelijk had besloten een frontman in dienst te nemen, James "JT" Taylor (veelbetekenend lieten ze hem jazzliedjes zingen tijdens zijn auditie en, tot Taylor's verbijstering, kondigden ze aan dat zijn stem eraan herinnerde ze van Nat King Cole), en ook dankzij enkele pragmatische gedachten over songwriting. “Ik hing rond in New York met mijn vrouw en een aantal van de hete clubs hadden damesavonden. Ik dacht: hmm. Ik vertelde het aan mijn broer, en hij zei: “Wauw, damesavond – ze hebben er een over de hele wereld, nietwaar?” Dus bedacht ik de titel, we creëerden de track en die plaat was enorm. ”

En toen was er Feest. Ronald Bell vertelde interviewers graag dat het lied was geïnspireerd door een vers in de koran - de gebroeders Bell hadden zich in 1972 bekeerd tot de islam - maar Robert suggereert dat het misschien een meer prozaïsche oorsprong heeft. "Mijn broer luisterde naar Ladies' Night, en hij koos de regel 'Dit is jouw avond vanavond, kom op, laten we het allemaal vieren' en hij zegt: 'Dat is een ander nummer!' Dus hij stelt dit nummer samen en die plaat verrast iedereen. Ze speelden het in het ruimtestation - toen de astronauten naar boven gingen, zweefden ze rond terwijl ze Celebration speelden! Ze speelden het toen de gijzelaars thuiskwamen uit Iran [na de inbeslagname van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979]. Ze spelen het de hele tijd bij honkbal-, voetbal-, hockey- en voetbalwedstrijden. Hij grinnikt. "Mensen waren anti-disco en anti-dit en dat, en toch glipten we daar binnen met het perfecte nummer!"

De volgende jaren was Kool & the Gang een betrouwbare hitmachine. Zoals Bell opmerkt, bleek het eclecticisme dat in het begin van hun carrière een probleem leek, positief uit te pakken: ze waren in staat om door de veranderende wateren van de pop uit de vroege jaren 80 te navigeren en een publiek aan te trekken dat normaal gesproken niet naar soul of muziek luisterde. R&B. De "yahoo!" chant in Celebration was, zegt hij, als een meer commercieel succesvolle kijk op de country-funk fusie van Country Junky: het was bedoeld om te klinken als de kreet van een cowboy van "yee-haw!" Ze konden door rock beïnvloede tracks maken (de hit Misled uit 1984) naast grote ballads, jazzy funk uit de jaren 80 of het door reggae beïnvloede Let's Go Dancing. Ze waren ook niet bang voor pure pop. Toen Joanna in 1983 werd uitgebracht – toen waren Kool & the Gang eigenlijk onherkenbaar als de band die Funky Stuff of Jungle Boogie had gemaakt – zei Bell dat zelfs zijn vrienden bezwaar maakten. “Oh man: het was ‘te pop’, ‘weet je zeker dat dat Kool & the Gang is?’, al dat gedoe”, zucht hij. "Het was dat jaar een van de meest gedraaide nummers in Amerika."

Hun hitmaking-tijdperk liep ten einde toen Taylor eind jaren 80 stopte, maar zijn vertrek leek niets te doen om de kracht van Kool & the Gang als live-trekking aan te tasten. In feite lijkt er niets op. Zijn broer was "de lijm", zegt Bell, maar na zijn dood waren ze weer onderweg zodra de Covid-beperkingen het toelieten. Hun nieuwste album bestaat uit nummers die hij voltooide voordat hij stierf en Bell praat enthousiast over de mogelijkheid om hun 60ste verjaardag te vieren met een optreden in de Royal Albert Hall, ondersteund door een orkest.

“Mensen hebben ons meerdere keren afgeteld: ‘Kool & the Gang gaan het volgende decennium niet halen’, ‘Zijn jullie nog samen?’, dat soort dingen. Maar we zijn een band die blijft bewegen, blijft veranderen”, voegt hij eraan toe, wat, gezien hun ontwikkeling van jazz naar funk, naar disco, pop en champagneproductie, klinkt als een understatement. "En weet je, mensen hebben altijd iets dat ze willen vieren."

FAQs

Who wrote most of the songs for Kool & the Gang? ›

Although songwriting was a group effort where each band member contributed, Ronald “Khalis” Bell is known to be the main songwriter in Kool & The Gang.

Why did Kool and the Gang write Celebration? ›

Origins. Co-founder Ronald Bell, the group's saxophonist and musical arranger, explained the origins of the song; "The initial idea came from the Quran. I was reading the passage, where God was creating Adam, and the angels were celebrating and singing praises.

What was the name of Kool & the Gang when they originally formed in 1964 as a jazz band? ›

In 1964, seven friends from Jersey City, New Jersey, including Robert “Kool” Bell on bass and his brother Ronald Bell on keyboards, decided to perform together as an instrumental jazz and soul group named the Jazziacs.

Who wrote Kool & The Gang Celebration? ›

Ronald 'Khalis' Bell, who died in 2020 at age 68, was the key writer of "Celebration," with contributions from the rest of the band.

Who wrote the most hit songs in history? ›

Paul McCartney (32) and John Lennon (26), of The Beatles, rank first and second, respectively, for having written the most Hot 100 No.

Who made the most songs in hip hop? ›

Here are the rappers who've featured on the most songs:
  • Snoop Dogg – 583.
  • Lil Wayne – 430.
  • Bun B – 280.
  • 2 Chainz – 274.
  • Busta Rhymes – 254.
  • Nate Dogg – 241.
  • Jay-Z – 229.
  • Kendrick Lamar – 206.
Jun 2, 2017

Why do people celebrate? ›

Celebration is an ancient ritual. It gives us a way to feel good about ourselves, and our accomplishments. When we celebrate we are reinforcing something important to us. Without it we simply maintain the status quo and candidly have a lot less fun.

What genre is celebration? ›

What is the celebration about? ›

The film tells the story of a family gathering to celebrate their father's 60th birthday, juggling subjects of abuse, death, incest, suicide, and trauma.

What instrument did Robert Kool Bell play? ›

Bass guitar used by Robert "Kool" Bell of Kool & the Gang | National Museum of African American History and Culture.

Is Dennis Thomas alive? ›

What is the sentence of celebrate? ›

Example Sentences

We are celebrating my birthday by going out to dinner. The family gathered to celebrate Christmas. We are celebrating our anniversary next week. They are celebrating the birth of their third child.

What key is Celebration in? ›

Celebration is a very happy song by Kool & The Gang with a tempo of 122 BPM. It can also be used half-time at 61 BPM or double-time at 244 BPM. The track runs 4 minutes and 59 seconds long with a C♯/D♭ key and a major mode.

Did Johnny Cash write most of his music? ›

Most of his hits were self-penned, with no co-writers, including “Tennessee Flat Top Box,” “Come In Stranger,” “Cry Cry Cry,” “Hey Porter,” “I Still Miss Someone,” “I Walk The Line,” “Folsom Prison Blues,” “I'm Ragged But I'm Right” and “Man In Black.”

Did Waylon Jennings write most of his songs? ›

Jennings didn't write many songs, but his music — which combined the grittiest aspects of honky tonk with a rock & roll rhythm and attitude, making the music spare, direct, and edgy — defined hardcore country, and it influenced countless musicians, including members of the new traditionalist and alternative country ...

Who was the main lyricist for Pink Floyd? ›

Roger Waters was the main lyricist for the classic British rock band Pink Floyd. He, along with Syd Barrett, Nick Mason, and Richard Wright, formed the band in 1965 and released their first album, “The Piper at the Gates of Dawn” in 1967. In 1968, Syd Barrett was replaced by guitarist/singer David Gilmour.

Who writes most Metallica songs? ›

Metallica's songwriting is typically led by the band's two founding and constant members: vocalist and rhythm guitarist James Hetfield (top) and drummer Lars Ulrich (bottom).

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated: 02/11/2023

Views: 5629

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.