Steri-Strips verwijderen na een operatie (2023)

Het is belangrijk om niet alleen te weten hoe u Steri-Strips moet verwijderen, maar ook om te weten wanneer het veilig is om dit te doen.

Steri-Strips, ook wel vlindersteken, vlindersluitingen of wondsluitstrips genoemd, zijn zelfklevende verbanden die door chirurgen worden gebruikt als back-up voor oplosbare hechtingen of wanneer gewone hechtingen worden verwijderd. Ze zijn een van de vele manieren om te behoudenchirurgische incisiesstabiel, naast traditionele chirurgische tape, een zogenaamde chirurgische lijmDermabond, of niet-klevende verbanden zoalsxeroformdie een wond volledig bedekken maar niet plakken.

Over het algemeen zijn Steri-Strips bedoeld om te worden gedragen totdat ze eraf vallen, maar kunnen in bepaalde gevallen worden verwijderd als uw chirurg u toestemming geeft.

Dit artikel bevat instructies voor het veilig verwijderen van Steri-Strips en geeft advies wanneer wondsluitstrips niet mogen worden verwijderd.

Steri-Strips verwijderen na een operatie (1)

Wat zijn steristrips?

Steri-Strips zijn smalle stukjes tape die worden gebruikt voor snijwonden die beter aan de huid hechten dan gewone tape. Ze worden vaak gebruikt om incisies gestabiliseerd te houden nadat hechtingen zijn verwijderd.

Steri-Strips kunnen ook direct na de operatie worden gebruiktoplosbare hechtingen. In dit geval helpen ze de wond van buitenaf te stabiliseren, terwijl de oplosbare hechtingen de incisie van binnenuit beveiligen. Hierdoor blijven de randen van de incisie uitgelijnd en is er geen "laddersport" litteken dat traditionele hechtingen kunnen veroorzaken.

Steri-Strips zijn hypoallergeen maar kunnen bij sommigen irritatie en jeuk veroorzaken. U kunt de jeuk van Steri-Strips stoppen door een koud kompres op de incisie te leggen of een kompres te nemenantihistaminicumzoals Benadryl.

Tegelijkertijd kan de jeuk te wijten zijn aan de hechtingen in plaats van aan de strip. Het aanbrengen van een lichte vochtinbrengende crème kan helpen als uw chirurg u toestemming geeft.

In sommige gevallen zal de chirurg een vloeibare lijm aanbrengen, tinctuur van benzoë genaamd, om Steri-Strips stevig op hun plaats te houden. Als dit het geval is, moet de lijm worden verwijderd met een speciaal oplosmiddel.

Zijn Steri-Strips Beter?

Hoewel Steri-Strips duidelijke voordelen bieden, kunnen ze al dan niet effectiever zijn dan traditionele chirurgische tape.

Een studie uit 2018 inGeavanceerd biomedisch onderzoekmeldde dat chirurgische tape even effectief was als Steri-Strips bij het genezen van gezichtshechtingen op basis van de breedte en diepte van het resulterende litteken.Een studie uit 2015 van de Universiteit van Californië, Davis, meldde hetzelfde.

1:40

Klik op Afspelen voor meer informatie over het verwijderen van Steri-Strips

Steri-strips verwijderen

Als algemene regel geldt dat Steri-Strips blijven zitten tot ze eraf vallen, meestal binnen 14 dagen. Als ze na 14 dagen nog steeds zitten, kan uw chirurg u toestemming geven om ze zelf te verwijderen.

Als het gaat om het verwijderen van Steri-Strips, is het belangrijk om het rustig aan te doen en ze nooit los te trekken. Steri-Strips zijn veel plakkeriger dan standaard zelfklevende verbanden, dus als u er krachtig aan trekt, kan dit de wond en de onderliggende huid beschadigen.

Hier leest u hoe u Steri-Strips kunt verwijderen wanneer de tijd rijp is:

 1. Was je handenmet water en zeep, reiniging onder je nagels.
 2. Om de wond stabiel te houden, plaatst u uw duim en wijsvinger aan weerszijden van de incisie naast de strip die u wilt verwijderen. Knijp niet in de huid, omdat de wond dan open kan gaan.
 3. Til met de andere hand voorzichtig het ene uiteinde van de strip op en pel het beetje bij beetje af.
 4. Trek de strip langzaam horizontaal terug naar de huid totdat deze de incisie bereikt. Trek niet verticaal, dit verhoogt de spanning op de huid.
 5. Herhaal het proces aan het andere uiteinde van de strip.
 6. Zodra beide uiteinden naar de incisie zijn getrokken, knijpt u de uiteinden van de strip samen met uw vingers en tilt u deze voorzichtig op.

Als er lijmresten op de huid achterblijven, verwijdert u deze voorzichtig met babyolie, lotion of medische lijmverwijderaar die u bij uw plaatselijke drogisterij kunt kopen. Probeer het niet met je vingernagel weg te peuteren, vooral niet als het zich dicht bij de wond bevindt.

Waarschuwing

Het vroegtijdig verwijderen van Steri-Strips kan wonden veroorzakendehiscentie, een complicatie waarbij de randen van een wond niet meer samenkomen, waardoor lelijke littekens en een verhoogd risico op infectie ontstaan.

Je zou moetennooitverwijder Steri-Strips zelf als tinctuur van benzoë is gebruikt om de tape vast te zetten. Dit moet in het kantoor van uw chirurg worden gedaan met een speciale lijmverwijderaar.

Tenzij uw chirurg u anders vertelt, laat u Steri-Strips gedurende de aanbevolen tijd zitten, zelfs als ze jeuken of irriteren.

Na het verwijderen van Steri-Strips

Zodra de Steri-Strips zijn verwijderd, wast u het gebied voorzichtig met water en zeep en dept u de huid droog (niet wrijven). De wond kan nog steeds aan het genezen zijn en je wilt hem niet irriteren.

Als u plekken met opgedroogd bloed of dode huid ziet, verwijder deze dan niet. Laat ze er vanzelf af vallen.

U moet het gebied beschermen totdat de wond volledig is genezen. Dit omvat het vermijden van kleding met textuur die aan bramen of korstjes kan blijven haken,

Schrob de wond nooit en gebruik nooit producten zoals ontsmettingsalcohol, waterstofperoxide of jodium die weefsels kunnen irriteren en de genezing kunnen vertragen.

U wilt de huid zoveel mogelijk open laten voor de lucht zodra de strips zijn verwijderd. Dat gezegd hebbende, als er een klein beetje sijpelt, breng dan een steriel verband aan en bel uw zorgverlener als het sijpelen aanzienlijk of aanhoudend is.

Hoe zorg je voor een chirurgische incisie

Wanneer u Steri-Strips niet moet verwijderen

Over het algemeen is het meestal het beste om te wachten tot de Steri-Strips er vanzelf afvallen. U mag de strips alleen verwijderen als uw chirurg u toestemming geeft. Ook dan kan het voorkomen dat u nog even moet wachten.

Als een strip bijvoorbeeld een korstje heeft en aan de huid kleeft, trek er dan niet aan. Neem in plaats daarvan een bevochtigd wattenbolletje en dep voorzichtig op de strip, wacht 30 seconden om te zien of het gemakkelijker loslaat. Als dat niet het geval is, laat het dan zitten tot het korstje er vanzelf loslaat of de strip zonder weerstand kan worden losgemaakt.

Wachten zal geen kwaad doen en de uitkomst op geen enkele manier veranderen. Knip, totdat de strip klaar is om te worden verwijderd, eventuele losse uiteinden af ​​met een nagelschaartje om te voorkomen dat ze blijven haken.

Het enige dat je zou moeten doennooitdoen is een korstje verwijderen door het te weken. Door de huid nat te maken kunnen de wonduiteinden opzwellen en losraken.

Wanneer moet u een zorgverlener bellen?

Neem onmiddellijk contact op met uw zorgverlener als uw Steri-Strips loskomen en wonddehiscentie optreedt.

Het opnieuw sluiten van een geopende incisie kan een uitdaging zijn en kan, als het niet correct wordt gedaan, resulteren in een "tweede intentie". Dit is wanneer een open opening in een wond ongelijkmatig wordt opgevuld, waardoor een klonterig, lelijk litteken ontstaat. Revisiechirurgie door een plastisch chirurg kan de enige optie zijn om dergelijke schade te herstellen.

U moet ook onmiddellijk hulp zoeken als u die heefttekenen van een infectie.

Wanneer onmiddellijke zorg zoeken

Bel onmiddellijk uw zorgverlener als u het volgende ervaart terwijl u herstelt van een operatie:

 • Hoge koorts met koude rillingen
 • Toenemende pijn, zwelling, hitte of roodheid op de plaats van de incisie
 • Een pusachtige afscheiding
 • Een stinkende wond
 • Uitbreidende roodheid of strepen van de incisieplaats

Samenvatting

Steri-Strips zijn verbandmiddelen die worden gebruikt om een ​​incisie na een operatie gesloten te houden. Ze helpen een incisie te stabiliseren nadat hechtingen zijn verwijderd of wanneer oplosbare hechtingen zijn gebruikt.

Over het algemeen wordt u geadviseerd te wachten tot de strips er vanzelf afvallen. Als de incisie ruimschoots is genezen, kan uw zorgverlener u toestemming geven om ze zelf te verwijderen.

Verwijder Steri-Strips niet zonder eerst met uw zorgverlener te overleggen. Als u dit in een vroeg stadium doet, kan dit leiden tot openspringen van de wond.

Feiten over nietjes, hechtingen en lijmen

FAQs

Steri-Strips verwijderen na een operatie? ›

De steristrips (hechtpleisters) die op de wond zitten mag u zelf op de zevende dag na de operatie verwijderen. De wond is aan de binnenkant gehecht met oplosbare hechtingen en hoeven niet te worden verwijderd.

Hoe verwijder je Steristrips? ›

In de huidlijm komen vaak barstjes, dit is normaal. De uiteinden van een steristrip laten vaak een beetje los, dit is normaal. De losse eindjes kunnen eventueel bijgeknipt worden met een schaartje. De lijmkorstjes of steristrips vallen er vanzelf af binnen ongeveer 10 dagen.

Hoe lang strips op wonde? ›

Laat de wond met rust (niet aan peuteren). Is de wond met strips of zwaluwstaartjes gesloten? Dan mag de wond niet nat worden. De wond moet droog blijven totdat de strips of zwaluwstaartjes vanzelf loslaten (na ongeveer 5 tot 10 dagen).

Hoe lang moeten Hechtpleisters blijven zitten na operatie? ›

Soms zitten er ook hechtpleisters (steristrips) op de wond. Deze mogen na vijf dagen verwijderd worden.

Hoe lang draadjes na operatie? ›

Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen.

Hoe lang moeten Steristrips blijven zitten? ›

Hechtingen, agraves en steristrips

De hechtingen zijn meestal oplosbaar. Is dit niet het geval dan wordt voor u een afspraak gemaakt, 10 - 14 dagen na de operatie. De steristrips laten in de loop van de week vanzelf los, zo niet, dan mag u deze na 7 dagen zelf verwijderen.

Kan je douchen met Hechtstrips? ›

Hechtpleisters Na 48 uur mag u kort douchen.

Hoe lang duurt het voordat huid aan elkaar groeit? ›

Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.

Hoe lang duurt het voor een operatiewond genezen is? ›

De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.

Doet het pijn om hechtingen eruit te halen? ›

De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.

Waarom pleister over hechting? ›

Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig. Als er dan kans bestaat op wrijving of schuiven van kleding over de wond, kunt u de wond bedekken met een gaasje of een pleister. De hechtingen lossen niet vanzelf op. Na 7 tot 10 dagen kunt u de hechtingen laten verwijderen door uw huisarts.

Hoe lang mag een gehechte wond niet nat worden? ›

De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.

Kan een hechtpleister nat worden? ›

De hechtpleisters (steristrips) vallen na enkele dagen vanzelf van de wond. Ze mogen niet nat worden.

Hoe pleister verwijderen zonder pijn? ›

Doe dit met schoon water, onder de kraan, in bad of tijdens het douchen. Een andere mogelijkheid is een nat kompres doordrenkt met warm water. Oliën en zeep werken ook effectief, smeer de pleister bijvoorbeeld in met een wattenstaafje. Zodra de randjes van de huid loslaten, trek je de pleister langzaam verder los.

Hoe plaksel van huid verwijderen? ›

Lees hier hoe je secondelijm van je huid verwijdert.
 1. Laat je huid eerst in warm water met zeep weken. ...
 2. Wrijf wat nagellakremover met aceton over de lijm die op de huid is gekomen en laat het drogen.
 3. Gebruik een nagelvijl om de secondelijm van je huid te verwijderen.

Hoe halen ze draadjes eruit? ›

Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd.

Is het erg als een hechting blijft zitten? ›

Hoe littekenvorming na hechtingen voorkomen

Conventionele hechtingen kunnen kleine witte puntjes littekenweefsel achterlaten, vooral als ze te lang blijven zitten , dus zorg ervoor dat je duidelijke instructies meekrijgt van je arts, en op de hoogte bent van wanneer de hechtingen eruit moeten gehaald worden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated: 28/09/2023

Views: 5765

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.