Het verschil tussen steriel, gedestilleerd en gedeïoniseerd water (2024)

Het verschil tussen steriel, gedestilleerd en gedeïoniseerd water (1)

Bij het bespreken van waterveiligheid om te drinken, vragen we ons af welk type water veilig is.Waterveiligheid heeft betrekking op het proces dat het water ondergaat om geschikt te zijn voor consumptie.Maar met verschillende beschikbare manieren kunnen we gemakkelijk in de war raken met wat voor soort water we nodig hebben. Hier behandelen we de drie soorten water met overeenkomsten in het proces, maar verschillende resultaten en toepassingen.

Wat zijn de overeenkomsten van steriel, gedestilleerd en gedeïoniseerd water

Uit een waterbron, dewater bevateen handvol onzuiverheden, parasieten en micro-organismen.

Het eerste proces van het doden van al deze levende wezens iskokend. Het kookproces doodt aanvankelijk alle ziekteverwekkende levende vormen. Daarom is het erg belangrijk als primaire voorzorgsmaatregel, vooral uit een onbekende waterbron.

Naarmate we verder gaan, zullen we begrijpen hoe elk type water het kookproces heeft. Het een wordt verward met het ander en vice versa. Hier worden al deze vragen opgehelderd.

Wat is steriel water

Steriel water is vrij van elke levende vorm die in het water aanwezig kan zijn. Deze levende vormen kunnen zijnbacteriën,schimmels,protozoa,Ensporen. Steriel water speelt een belangrijke rol bij medisch en irrigatiegebruik. Het helpt het risico op besmetting te voorkomen in vergelijking met gewoon water. In het lab moet bijvoorbeeld steriel water worden gebruikt om de onderzoeksresultaten of procedures te veranderen.

Het verschil tussen steriel, gedestilleerd en gedeïoniseerd water (2)

Koken voor steriel water

Wanneer koken voor steriel water tijdspecifiek is. Je moet het water twintig minuten koken, net genoeg tijd om het te dodenpathogene bacteriën. Dit is wat dit sterilisatieproces voor drinkdoeleinden maakt.

Steriliteit is een eigenschap van water. Het woord zelf,steriel,betekent dat er geen levensvatbare bacteriën, virussen of andere soorten micro-organismen aanwezig zijn.

Andere processen om steriel water te produceren

Er zijn twee andere methoden om steriel water te produceren. Zij zijnozonisatie Enchlorering. In tegenstelling tot koken, blijven dode bacteriën in het behandelde water om de bestaande levende bacteriën van voeding te voorzien. Daarom moet er overtollig chloor of ozon in het water aanwezig zijn om het water steriel te houden.

geozoneerdwater kan de protozoa doden en laat geen slechte smaak achter, en het creëert vrijwel geen schadelijke stoffenbijproducten. Gechloreerd water laat een slechte smaak en geur achter. Het doodt ook geen protozoa. In de meeste gevallen laat chloor schadelijke chloorbijproducten achter.

Hoe maak je een steriel water

Je hebt steriel water en een steriel waterreservoir nodig om je steriele water te maken. U moet de gesteriliseerde container op een koele plaats bewaren, uit direct zonlicht. Om de container te steriliseren, plaatst u deze gedurende 10 (tien) minuten in kokend water. Het zou het beste zijn als je het volgende hebt:

  • Thermometer
  • Snelkookpan of hermetisch afgesloten pot
  • Fornuis
  • Gefilterd water

Om het sterilisatieproces te starten, moet u het volgende doen:

  1. Vul het water in de snelkookpan.
  2. Zet de snelkookpan op het fornuis.
  3. Kook gedurende twintig minuten. Houd de temperatuur in het fornuis tijdens de kookperiode op 250 graden Fahrenheit. Dit tijdsbestek steriliseert het water in plaats van alleen gekookt water te hebben.

Hierna heb je al gesteriliseerd water. Het blijft alleen steriel zolang het in gesteriliseerde containers wordt bewaard. Voor een betere tevredenheid met het gebruik van dit steriele water, is het beter om het steriele water (afgekoeld) direct te gebruiken. Dit is om ervoor te zorgen dat het water dat u gebruikt isbesmetten-vrij. Het water kan maximaal drie dagen worden bewaard.

Wat zijn de toepassingen van steriel water

Voor thuisgebruik gebruiken babyflesbereidingen steriel water. Onderzoekslaboratoria gebruiken in hoge mate steriel water voorapparatuur,apparaten,Enandere methodes. Het wordt ook aanbevolen voor mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem.

Als het wordt gebruikt om te drinken, is het veilig, maar het is niet zo puur als andere processen. Mineralen, zouten, chemicaliën en andere verontreinigingen worden niet verwijderd in steriel water.

Steriel water om te drinken

Water twintig minuten steriliseren maakt het water veilig om te drinken. Nogmaals, het verwijdert alleen organische onzuiverheden, die nog steeds de anorganische deeltjes achterlaten. Het water kan nog steeds een hekel hebben aan mineralen, zouten en andere chemicaliën. Maar als u er zeker van bent dat uw waterbron ver verwijderd is van industriële installaties of chemische afvoeren, kan dit de kans verkleinen dat uw water zware metalen of giftige chemische materialen bevat. Of u kunt overschakelen naar andere wateropties.

Wat is gedestilleerd water

Gedestilleerd water is een product van het destillatieproces. Bij het destillatieproceswater ondergaat koken om in stoom te veranderen. Dit wordt opgevangen en gekoeld, wat degedistilleerd water. Het laat alle verontreinigingen achter, inclusief anorganische mineralen, chemicaliën en metalen. Die verontreinigingen hebben zeer hoge smeltpunten en zelfs hogere die niet kunnen worden verwijderd met het kookpunt van het water. Dit resulteert in de zuivere vorm van het water.

Het verschil tussen steriel, gedestilleerd en gedeïoniseerd water (3)

Wat is het proces

Gedestilleerd water is aanwezig in de natuur. Regenwater is een product van het natuurlijke proces van de aarde. Een hete zon veroorzaakt water op het aardoppervlak. Het verdampt, waardoor damp ontstaat - een water in gasvorm. Deze dampen stijgen op en vormen wolken. Wanneer de temperatuur afkoelt, geven de wolken de damp vrij in de vorm van regen.

Wanneer het water echter het aardoppervlak bereikt, zit het al vol met vuil, roet en andere verontreinigingen die aan de druppels zijn gehecht. Dit maakt het ongeschikt voor gebruik als gedestilleerd water.

Hoe water te destilleren

Er zijn veel manieren om water te destilleren. Het destilleren van het water houdt inkokend waterEnvang dat op in een schone container. Deze stoom keert terug in het water voor veilige consumptie. Om dit te doen, moet u het volgende doen:

  • Vul de pot voor de helft met water.
  • Bind een kopje aan het handvat op het deksel van de pot. De beker moet met de goede kant naar boven hangen. Als het deksel ondersteboven staat, zorg er dan voor dat de beker het water niet raakt.
  • Kook het water twintig minuten. De stoom verandert dan in vloeistof en zou naar beneden in de hangende beker moeten glijden. Dit opgevangen water wordt gedestilleerd water.

Hier is een andere manier om je water te destilleren.

  • Vul je pot voor de helft met water.
  • Plaats een opvangfles (kom) in uw pot. Zorg ervoor dat het voldoende blijft drijven en niet zinkt.
  • Plaats je deksel ondersteboven op de pan.
  • Kook het water twintig minuten.
  • Leg ijs bovenop het deksel. Het ijs koelt het destillaat sneller af en verbetert de condensatie die in de opvangkolf plaatsvindt. Dit verzamelde water wordt het gedestilleerde water.

Wat zijn de toepassingen van gedestilleerd water

Naast het duidelijke gebruik om te drinken, heeft het nog vele andere doeleinden in huis. Het gebruik van gedestilleerd water voor ijs geeft heldere ijsblokjes. Gebruik voor het reinigen van glazen deels gedestilleerd water en deels azijn voor een schoon en glanzend resultaat. Het verwijdert ook vlekken van wijnglazen. Bij het verwijderen van zoutvlekken uit een sportbril helpt het om de zouten weg te spoelen en op te lossen. Bij het spoelen van het haar helpt het gebruik van gedestilleerd water om ongewenste chemicaliën in het haar te verwijderen.

In onderzoekslaboratoria wordt ook gedestilleerd water gebruiktzeer belangrijk voor moleculaire studies en procedures.

Hier zijn andere veel voorkomende toepassingen van gedestilleerd water:

  • stoomstrijkijzers
  • aquaria (minerale supplementen moeten aan het visvoer worden toegevoegd)
  • planten water geven
  • auto koelsystemen
  • laboratorium experimenten
  • bepaalde medische hulpmiddelen, zoals continue positieve luchtwegdruk

Gedestilleerd water om te drinken

Gedestilleerd water is binnenzijn puurste vorm. Het is belangrijk om alleen water te drinken voor zwangere vrouwen, kinderen of mensen met acute aandoeningen. Als mensen zonder speciale aandoeningen echter gedestilleerd water drinken, krijgen ze mogelijk niet de essentiële mineralen die in water aanwezig zijn. In dit geval kan ander gezuiverd of mineraalwater een goede optie zijn.

Steriel water versus gedestilleerd water

Steriel wateris water vrij van organische materialen maar is nog steeds niet vrij van anorganische chemicaliën. Gedestilleerd water heeft enkele sterilisatieprocessen, maar verwijdert zowel organische als anorganische verontreinigingen in het water. Gedistilleerd water geeft dus een zuivere vorm van water.

Beide hebben brede toepassingen en voordelen. Toch is het gebruik ervan specifiek voor de behoeften en vereisten van de toepassingen.

Wat is gedeïoniseerd water

Gedeïoniseerd waterproduceert, net als gedestilleerd water, een zuivere vorm van water. Maar ze verschillen op twee verschillende manieren. Gedeïoniseerd water onderging eendeïonisatie proces. Deïonisatie omvat de passage door ionenuitwisselingsmateriaal dat calcium- en fluoride-ionen verwijdert. Het vervangt ze door waterstof en hydroxylionen die zich hervormen om zuivere watermoleculen te maken. Het verwijdert mineralen en zouten.

Gedeïoniseerd water kan worden geproduceerd via ionenuitwisseling metkationEnanionharsen. Deze hars moet worden geregenereerd met zuur en loog. Theoretisch kan het verwijderen100% zouten. Het kan echter geen organische stoffen, bacteriën of virussen verwijderen, behalve door "toevallig”insluiting in de hars en speciaal gemaakte sterk basische anionharsen. Deze harsen verwijderen gramnegatieve bacteriën.

Een andere manier van creërengedeïoniseerdwater iselektrodeïonisatie. Het maakt gebruik van elektriciteit, ionenuitwisselingsmembranen en harsdeioniserenwater. Deze opgeloste ionen (onzuiverheden) uit het water.

Het verschil tussen steriel, gedestilleerd en gedeïoniseerd water (4)

Hoe water te deïoniseren

Gedeïoniseerd water(BIJ Water) is vaak synoniem metGedemineraliseerdwater (DM-water). Het gebruikt voorbehandeld water zoals steriel of gechloreerd water. Dit proces maakt gebruik van een speciaal typeionenuitwisselingsharsen. In deze harsen wisselen waterstof- en hydroxide-ionen uit met de opgeloste mineralen die in het water aanwezig zijn en recombineren ze vervolgens om water te vormen. Laten we het eens op een specifiek niveau bekijken.

Organische materialen en anorganische mineralen komen het meest voorverontreinigingen in het water. Ze worden verwijderd via filtermethoden zoalsfysieke filters,koolstoffilters, Enomgekeerde osmose (RO) membranen. Na deze voorbehandeling gaat het water door het DI systeem. Dit systeem bevat twee soorten harsen: anion en kation. Deze twee harsen trekken positieve en negatieve ionen aan. In ruil vervangen ze ze door H+ (waterstof) en OH- (hydroxide). H+ en OH- vormen samen H2O of water.

Andere filtermethoden en DI-harsen kunnen bijna alle onzuiverheden verwijderen.

Aangezien de meeste onzuiverheden in het water zouten zijn, worden ze met dit proces gemakkelijk verwijderd. Dit is waaromgedeïoniseerdwater is zeer zuiver water, net als gedestilleerd water. Hoewel dit proces snellere resultaten oplevert en geen luxe opbouwt.

Welke mineralen worden verwijderd uit deïonisatie

In ruw water zitten verschillende soorten mineralen. De volgende zijn de gemeenschappelijke gevonden mineralen:

Calciumwaterstofcarbonaat - Ca(HCO3)

Magnesiumbicarbonaat - Mg(HCO3)2

Calciumsulfaat - CaSO4

Magnesiumsulfaat - MgSO4

Calciumchloride - CaCl2

Natriumchloride - NaCl

Siliciumdioxide - SiO2

Deïonisatie kan duur zijn, maar er is een goedkopere optie, elektrodeïonisatie genaamd. Het scheidt opgeloste ionen met behulp van elektriciteit.

demineralisatie

Omdat het vaak wordt afgewisseld metgedeïoniseerdwater, is het belangrijk om enkele belangrijke verschillen te kennen.demineralisatieverwijdert alle mineralen die in het natuurlijke water worden aangetroffen. Dit proces wordt specifiek gedaan voor chemische processen. Dergelijke aanwezige mineralen kunnen tijdens dit proces andere chemicaliën verstoren. Daarom is het relevant voor dergelijke methoden.

Alle drogisterijen en schoonheidsproducten gebruikengedemineraliseerdwater om dezelfde reden.

Toepassingen

Gedeïoniseerdwater kent vele toepassingen. Dit is vooral handig in laboratoria zoalsautoclaven,handstukken,lab-testen,laser snijden,Enautomobiel gebruik. Het is ook nuttig in de farmaceutische industrie.

Thuis kun je het water in je luchtbevochtiger vervangen doorgedeïoniseerdwater. Het kan het goed laten functioneren door de opbouw van mineralen te voorkomen. Ook als u wilt voorkomen dat uw koffiezetapparaat of stoomstrijkijzer verstopt raakt door overtollige mineralen (hard water), is DI een geweldig water om te gebruiken. Het kan worden gebruikt voor aquaria.

Voor hygiëne,gedeïoniseerdwater wordt gebruikt in shampoo, conditioner en moisturizers. Gebruik voor het wassen van auto's DI-water voor ruitenvloeistof om de motor en radiator te reinigen. Gebruik het ook om geconcentreerd antivriesmiddel te verdunnen.

Voor uw gezondheid ondersteunt DI-water het lichaam bij een speciaal dieet of reiniging. Sommige artsen bevelen DI aan voor mensen met toxiciteit voor zware metalen.

Gedeïoniseerd water om te drinken

Studies tonen aan dat drinkengedeïoniseerdwater kan ertoe leiden dat mensen dit doenurineer meer en elimineer meer elektrolyten uit het lichaam. DI-water kan ook een lagere pH hebben en is ook niet zuur. DI water drinken dusheeft mogelijk geen onmiddellijke gevolgen voor de gezondheid. Er is ook een klein risico dat er restsporen van kunnen zijndeïonisatieharsen in het water.

Gedistilleerd versus. Gedeïoniseerd water

Beide behandelingen geven een hoge waterzuiverheid, maar het gebruik ervan hangt af van de intentie om ze te gebruiken.Gedistilleerd wateris zuiverder dan de laatste omdat het alle mogelijke onzuiverheden in het water verwijdert. Gedestilleerd water kan dubbel of drievoudig gedestilleerd zijn en wordt in bijna elke laboratoriumtoepassing gebruikt.Gedeïoniseerdwater verwijdert alle geladen ionen of onzuiverheden in het water. Maar het laat nog steeds ongeladen organische moleculen achter, zoals bacteriën en virussen. Ze kunnen echter worden verwijderd tijdens incidentele insluiting in de hars.Speciaal gemaakte sterk basische anionharsen kunnen verwijderenGram-negatiefbacteriën.

Wat is het beste voor u?

We kennen de drie verschillen tussen de drie soorten water al in dit artikel-steriel, gedestilleerd engedeïoniseerdwater. Het ene kan voordelig zijn ten opzichte van het andere. Maar hier begreep je hoe elke drie vergelijkbaar of verschillend van elkaar kan zijn. Op dezelfde manier heeft elke drie specifieke belangrijke eigenschappen die van toepassing zijn op specifieke methoden of toepassingen.

U kunt steriel water gebruiken als u niet zeker bent van de waterbron en er zeker van wilt zijn dat u water drinkt dat vrij is van organische verontreinigingen. U kunt gedistilleerd ofgedeïoniseerdwaterals je de puurste vorm van water wilt gebruiken. Maar gedestilleerd is vrij van elke mogelijke onzuiverheid in water dan ingedeïoniseerdwater. Dit is zo omdatgedeïoniseerdwater kan nog steeds ongeladen verontreinigingen vasthouden in het water dat niet is verwijderd tijdens dedeïonisatieproces.


Ouder bericht Nieuwer bericht

Berkey Watersystemen tegen de meest betaalbare prijzen

Verkoop

Travel Berkey Waterfilter

$ 327,00
$ 362,00

Verkoop

Grote Berkey Waterfilter

Vanaf $ 367,00
$ 405,00

Verkoop

Royal Berkey waterfilter

Vanaf $ 408,00
$ 449,00

Verkoop

Berkey Light Waterfilter

Vanaf $ 305,00
$ 287,00

Wij biedenGeen verzendkostenbij bestellingen van meer dan $ 99 verzonden binnen de onderste 48 staten van de continentale VS.

Het verschil tussen steriel, gedestilleerd en gedeïoniseerd water (2024)

FAQs

Het verschil tussen steriel, gedestilleerd en gedeïoniseerd water? ›

Gedestilleerd water wordt vooral gebruikt in steriele omgevingen waar het water absoluut geen verontreinigingen mag bevatten, zoals in ziekenhuizen en de voedselindustrie. Gedemineraliseerd water wordt gefilterd om negatieve ionen te verwijderen. Het is helder en schoon, maar niet zo zuiver als gedestilleerd water.

Is er verschil tussen gedestilleerd water en gedemineraliseerd water? ›

Wat is het verschil tussen gedemineraliseerd en gedistilleerd water. Gedestilleerd water wordt verkregen door het water te koken en de condens op te vangen. Gedemineraliseerd water wordt gefilterd en zo ontdaan van kalk en mineralen. Wij hebben een meervoudige filtering zodat ons water erg zuiver is.

Is gedestilleerd water hetzelfde als steriel water? ›

Om gedestilleerd water te krijgen, wordt water gekookt. De waterdamp wordt opgevangen en in een condensor gekoeld. Dit wordt vervolgens opgeslagen in een steriele tank. Na afloop van dit proces zijn niet alleen de organische zouten verwijderd, maar ook veel organische stoffen.

Wat is het verschil tussen kraantjeswater en gedemineraliseerd water? ›

Gedemineraliseerd water

Deze vorm van water is dus schoon en helder, maar niet volledig puur. Het (kraan)water dat wordt gefilterd loopt over een ionenwisselaar waardoor ongewilde stoffen (kationen en anionen) worden vervangen door een equivalent hoeveelheid van andere ionen.

Waarom mag je geen gedemineraliseerd water drinken? ›

Demi water is door het proces gemaakt tot zuiver water waar alle mineralen uit verwijderd zijn. Hierdoor is gedemineraliseerd water niet geschikt als drinkwater. Omdat dit water geen mineralen bevat, zal het bij contact met andere mineralen heel snel deze ionen in zich opnemen.

Kan je gedestilleerd water aan planten geven? ›

De generale consensus lijkt te zijn dat je demiwater als gietwater kunt gebruiken. Je planten gaan er in ieder geval niet dood van. In sommige gevallen wordt beweerd dat het gebruik van gedemineraliseerd water een zeer positieve werking op de plant heeft.

Is gedestilleerd water goed voor je? ›

Drinken. Er wordt vaak gesproken dat gedestilleerd water niet goed is om te drinken omdat het processen in ons lichaam zou aantasten. In grote lijnen is dit niet waar! Natuurlijk is het altijd beter om kraanwater te drinken maar een keer gedestilleerd water nemen kan beslist geen kwaad.

Waarom geen gedestilleerd water in strijkijzer? ›

Gedestilleerd water heeft bovendien andere kookeigenschappen dan kraanwater. Koud water dat is bijgevuld en vervolgens met de hete strijkzool in contact komt, kan meer gaan spatten. Om die reden adviseren wij niet alleen gedestilleerd/gezuiverd water te gebruiken.

Is gekookt water steriel? ›

Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.

Kan ik zelf gedestilleerd water maken? ›

Er zijn legio manieren om zelf water te destilleren. Zo kun je water koken in een fluitketel en de damp laten neerslaan op een gekoelde glazen plaat. Survival-experts kennen nog veel meer manieren om water te destilleren.

Waarom gedemineraliseerd water in strijkijzer? ›

De manier waarop dit gebeurt, kan verschillen, vandaar dat we bijvoorbeeld ook spreken over gedestilleerd water of gedeioniseerd water. Gedemineraliseerd water wordt gebruikt om te strijken en is verkrijgbaar in flessen of jerrycans. Het heeft als voordeel dat er na verdamping geen vaste stoffen achterblijven.

Kan gedemineraliseerd water bederven? ›

Natuurlijk kunt u gedemineraliseerd bewaren en de houdbaarheid ervan is moeilijk te zeggen. Het is wel belangrijk dat u het niet jaren en jaren bewaard. De kwaliteit gaat achteruit doordat er zuurstof in een jerrycan binnen kan dringen.

Is gedemineraliseerd water agressief? ›

Demiwater, oftewel gedemineraliseerd water, is water waar vrijwel alle verontreinigingen, mineralen en zouten uitgehaald zijn. Demiwater wordt veel toegepast in de industrie, veelal om afzettingen en andere ongewenste effecten te voorkomen. Demiwater is behoorlijk agressief en veroorzaakt corrosie in metaal.

Is gedestilleerd water gezonder dan kraanwater? ›

Er zijn veel mensen die denken dat door gedestilleerd water te drinken mineralen tekorten kunnen ontstaan. De feiten: Gedestilleerd water bevat geen mineralen, maar zelfs mineralen water bevat zo weinig mineralen dat deze helemaal te verwaarlozen zijn, en laat staan kraanwater!

Kan gedestilleerd water slecht worden? ›

Houdbaarheid van het water is ongeveer 1 jaar alleen is dat ook afhankelijk van de toepassing. Als het product gebruikt word in een omgeving waarin de geleidbaarheid van het water een belangrijke rol speelt is het water na 1 jaar niet meer bruikbaar.

Is osmose water gelijk aan gedemineraliseerd water? ›

Is gedemineraliseerd water hetzelfde als osmose water? Osmosewater en gedemineraliseerd water zijn allebei hetzelfde. Het is water waaruit ionen verwijderd zijn. Het water is na behandeling volledig puur en ontdaan van mineralen, zouten en andere stoffen.

Waarom gebruik je gedemineraliseerd water? ›

Gedemineraliseerd water wordt gebruikt om te strijken en is verkrijgbaar in flessen of jerrycans. Het heeft als voordeel dat er na verdamping geen vaste stoffen achterblijven.

Waar gebruik je gedemineraliseerd water voor? ›

Gedemineraliseerd water

Deze vorm van water is schoon, maar niet volledig puur. Dit water heeft een neutrale pH-waarde. Het wordt veel gebruikt als accuwater, koelwater of testwater.

Waar kan je gedestilleerd water voor gebruiken? ›

Gedistilleerd water wordt gebruikt in de chemie en de biochemie en daarnaast onder andere voor huishoudelijke toepassingen, het bijvullen van loodaccu's en bij strijkijzers voor het kalkvrij aanmaken van stoom. Glaswerk nagespoeld in 'aqua dest' droogt streepvrij op.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5773

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.